- Reklama -magazín

Nikdy nedávajte do chladničky túto zeleninu

spot_img

Keď sa vrátite z nákupu, tiež ovocie a zeleninu automaticky ukladáte do chladničky? Niektorým druhom chladničky nevadí, ale iným vôbec neprospieva. Ktorú zeleninu radšej skladovať niekde inde a prečo?

Paradajky
Paradajkám sa najlepšie darí na kuchynskej linke alebo na parapete, ideálne na slnku, kde pekne dozrejú. Akonáhle paradajku vložíte do chladničky, zmení sa štruktúra jeho dužiny, paradajka začína byť múčná a chutí menej prirodzene.

Cesnak a cibuľa
Cibuľu a cesnaku zo všetkého najviac prospieva chladné, suché a tmavé miesto. V našich podmienkach je ideálna špajza, prípadne kuchynská skrinka. Nikdy ich nebaľte do igelitových vrecúšok, cibuľa aj cesnak chcú dýchať. Môžete ich skladovať v košíku alebo v boxoch určených na skladovanie zeleniny. Výnimkou je jarná cibuľka, tú do chladničky dať môžete.

Zemiaky a batáty
Aj zemiaky a batáty potrebujú chladné, suché, tmavé miesto. Keby ste ich vystavili slnku a vlhkosti, došlo by k naklíčeniu zemiakov, čo nie je žiaduce, pretože klíčky obsahujú potenciálne škodlivé zlúčeniny.

Kukurica
Pokiaľ plánujete kukuricu zjesť až o niekoľko dní, bude jej skutočne lepšie v chladničke. Ale ak ju spotrebujete do dvoch dní, chladničke sa radšej vyhnite.

Tekvica
Určité druhy tekvíc majú najradšej suché, tmavé prostredie izbovej teploty. Jedná sa o tekvica so silnou šupkou – tekvica hokkaido, harlekýnová, žaluďová, maslová. Naopak letné tekvice s tenkou šupkou ako sú napríklad cukety do chladničky uložte určite.

Ako je to s ovocím?
Kôstkovice (broskyne, marhule, slivky, čerešne) ideálne kupujte čerstvé s úmyslom ich čo najskôr zjesť. Do chladničky ich samozrejme v letných mesiacoch dať môžete, ale bude to mať negatívny vplyv na dužinu, jej štruktúru av konečnom dôsledku aj na chuť.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora