- Reklama -magazín

Aký je rozdiel medzi latté a cappuccinom?

spot_img

Spomedzi mnohých kombinácií kávových nápojov nápoja patria cappuccino a latté medzi najobľúbenejšie a najobľúbenejšie prezentácie. Vďaka príjemnej chuti a zloženiu s mliekom ho konzumujú dospelí, deti a dokonca aj tí, ktorí kávu zvyčajne nepijú. Medzi týmito dvoma prezentáciami však existujú rozdiely a nemali by sa zamieňať.

Hlavným rozdielom medzi latte a cappuccinom je jeho pomer kávy, mlieka a peny. Cappuccino obsahuje rovnaký pomer kávy, mlieka aj peny, to znamená 1:1:1. Latté sa pripravuje z espressa, mlieka a napeneného mlieka v pomere 1:2:1 (káva, mlieko a pena).

Príprava

Ďalší rozdiel spočíva v príprave, pretože je úplne odlišná a používa svoje zložky iným spôsobom. Príprava latté je pomerne jednoduchá, stačí pripraviť primeranú dávku kávy a doplniť ju rovnakým množstvom teplého alebo horúceho mlieka.

Latté je veľmi jednoduchá a univerzálna úprava, ktorá si nevyžaduje prísne merania ani zložité techniky. Pomery kávy alebo mlieka, ktoré sa majú použiť, možno upraviť podľa chuti konzumenta.

Na druhej strane, cappuccino je iná záležitosť. Hoci sa dá pripraviť doma, vyžaduje si starostlivé techniky, aby sa pripravilo ako jeho originálna verzia.

Na prípravu šálky cappuccina je potrebné skombinovať 75 % kávy so spareným mliekom a vopred pripravenou penou. Zvyčajne sa pripravuje pomocou prístrojov, ako sú ručné mixéry alebo špecializované nástroje. Preto jeho príprava nie je taká jednoduchá ako tá, ktorú poznáme z latté.

Je tiež veľmi bežné, že cappuccino je pri príprave sprevádzané takzvaným latté artom, do ktorého sú zakomponované vizuálne dekorácie, ako napríklad vzory v pene alebo postavičky z čokoládového prášku. Obľúbené je tiež napríklad latté s malinami.

Kroky, ako si urobiť dokonalé latté

  1. Ako už vieme, latté a cappuccino sú identické, líšia sa len pomerom zložiek a spôsobom prípravy. Ak si chcete pripraviť latté, vyšľahajte mlieko tak, aby v ňom bolo menej peny ako v cappuccine. Výška peny v latté nesmie byť väčšia ako 1 cm.
  2. Nalejte našľahané mlieko do šálky s objemom približne 300-330 ml.
  3. Potom na vrch nalejte espresso. Pomocou špajle vytvorte na povrchu nápoja rôzne obrazce (latte art).
  4. Ak chcete zmeniť chuť latté, môžete do espressa pridať sirup alebo likér ešte pred napustením našľahaného mlieka.
  5. Latté sa podáva vo vysokých sklenených pohároch s priemerným objemom 350 ml a širokým vrchnákom.

Kroky, ako si urobiť dokonalé cappuccino

  1. Najprv si pripravte espresso.
  2. Mlieko šľahajte, kým nevznikne lesklá pena bez bubliniek. Je veľmi dôležité, aby ste mliečnu penu neprehriali.
  3. Našľahané mlieko premiešajte v kanvičke na mlieko a potom ho opatrne nalejte do šálky na espresso. Pri nalievaní dbajte na to, aby stúpala pena z espressa, zatiaľ čo mlieko klesá. Týmto spôsobom môžete na povrch cappuccina nakresliť vzor, napríklad list alebo srdce.
  4. Cappuccino sa podáva v šálke s objemom 180-220 ml.
  5. Pred vypitím cappuccino premiešajte. Nápoj by mal byť hladký od prvého do posledného dúšku.

Teraz, keď už viete, aký je rozdiel medzi latté a cappuccinom, môžete si tieto kávové nápoje pripraviť doma a posúdiť, ktorý vám vyhovuje viac.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora